چطور میشود که برخی از انسانها از ذهن خود هیچ استفادهای نکنند اما برخی دیگر با تفکر خلاقی که دارند، بهترین کارها را انجام دهند؟ پاسخ به این سوال بسیار ساده است. افرادی که میتوانند به خوبی فکر کنند و کارهایی تاثیر گذار را انجام دهند، دارای افکار و ذهنیت خلاقی هستند که از آن با نام تفکر خلاقانه یا creative thinking یاد میشود. در واقع تفکر خلاقانه به افراد کمک میکند که در مواجهه با هر مشکلی به دنبال بهترین راهکارها باشند و نسبت به هر چیزی نگاهی متفاوت داشته باشند. ما در ادامه این مطلب میخواهیم شما را با این گونه از تفکر و راهکارهای مختلفی که باعث میشود یک فرد تفکر خلاقانه داشته باشد، با شما صحبت کنیم.
تفکر خلاقانه چیست؟
افرادی که افکار و ذهنیت خلاقی دارند، اغلب افرادی هستند که ذهن خود را پرورش دادهاند. در واقع تفکر خلاق را پیدا کردن راههایی جدید و ساده برای حل کردن مسائل مختلف میدانند که در نهایت باعث راحتتر شدن انجام یک کار میشود. تمامی جایگاههایی که افراد در زندگی کسب میکنند، تمامی موقعیتهایی که در آن قرار میگیرند و تمامی پاداشهایی که عاید آنها میشود، همه و همه به نوعی به تفکر خلاقانه مرتبط هستند.
چگونه قدرت تفکر خلاقانه را افزایش دهیم؟
اگر به دنبال این هستید که افکار و ذهنیت خلاق خود را پرورش بدهید، باید کارهای زیر را انجام دهید:
- باور کردن: برای این که بتوانید طرز تفکر خود را پرورش دهید، پیش از هر چیزی باید توجه داشته باشید که باور ما دلیلی برای تغییر دادن هر چیز است. اگر ذهن خود را به تکاپو وا دارید و سپس ایمان قلبی داشته باشید که میتوانید به طور خلاقانه فکر کنید و کارهای خود را پیش ببرید، به تفکر خلاقانه هم خواهید رسید.
- با مغز خود بازی کنید: یکی دیگر از راهکارهایی که ما را در رسیدن به تفکر خلاقانه کمک میکند این است که مغز خود را بازی دهیم. بازی دادن مغز همان ورزش دادن مغز است که با خل کردن مسائل مختلف، دنبال کردن ایدهها، فکر کردن به شکلی مؤثر و تصمیم گیری صحیح تحقق پیدا میکند.
- روابط اجتماعی خود را گسترش دهید: همهی ما دوست داریم که با انسانهایی که شبیه به ما هستند و ذهنیت ما را درک میکنند، ارتباط داشته باشیم. بگو مگو با افراد دیگر از جمله راهکارهای رسیدن به تفکر خلاقانه است. برای این کار خوب است که خود را به چالش بکشید و دیدار فعالانهای با افراد جدیدی که در زندگی شما هستند، داشته باشید.
ابعاد تفکر خلاقانه
افکار و ذهنیت خلاق دارای ابعاد مختلفی هستند که در ادامه شرح داده شدهاند:
- تحلیل: پیش از این که مسئله ای را به صورت خلاقانه حل کنید و تفکر خلاق داشته باشید، باید همان مسئله را به خوبی درک کنید. این امر مستلزم این است که ما از پیش تواناییهای درک یک مسئله را به وجود آورده باشید و هم اکنون از آن بهره ببرید.
- ذهن باز و روشن: برای این که بتوانید تفکر خلاقانه داشته باشید، لازم است که تمامی فرضیاتی که از قبل در ذهن شما جا گرفتهاند را کنار بگذارید و با ذهنی باز که نوین هم میاندیشد، به مسائل مختلف نگاه کنید. زمانی که ذهن شما در مواجهه با یک مسائل مختلف باز باشد، راه حلهای بهتری را هم در این رابطه پیاده سازی خواهد کرد.
- حل مسئله: اغلب کارفرمایانی که امروزه به دنبال استخدام کارمندان جدید هستند، کارمندانی را میخواهند که بتواند به خوبی مسائل را درک کند. پس قبل از این که افکار و ذهنیت خلاقی داشته باشید، لازم است که این مهارت را در خود بپرورانید. در این زمینه بهتر است که پیش از کمک گرفتن از دیگران در مورد مسائل مختلف، خودتان در مورد این مسئله فکر کنید. حتی اگر به مشاوره هم نیاز پیدا کردید، بهتر است که به جای پرسیدن سوال، راه حلهایی که به ذهنتان رسیده است را زیر نظر این مشاور بررسی کنید.
- سازماندهی: شاید شما هم تا کنون شنیده باشید که میگویند افراد خلاقی که افکار و ذهنیت خلاقانه دارند، اغلب از تشکیلات به دور هستند و بی نظم و آشفته هستند. در واقع فردی که خلاق فکر میکند، یعنی نظم هم دارد اما ممکن است در مواقعی برخی از بی نظمیها به دلیل ایده پردازیهای دور و دراز آنها به وجود بیایند که سریع قابل برطرف شدن هستند. پس این گفته درست نیست و افراد خلاق افرادی هستند که از نظم هم بهره مند شدهاند چرا که تا زمانی که فردی نظم نداشته باشد نمیتواند از ذهن خود را سازماندهی کرده و به خوبی فکر کند.
- تعامل: یکی دیگر از ابعادی که تفکر خلاقانه دارد تعامل است برای این که شما بتوانید به خوبی فکر کنید لازم است که با دیگران ارتباط برقرار کنید و از تجربیات این افراد استفاده کنید. همچنین شما با ارتباط گرفتن با دیگران میتوانید مهارتهای جدیدی را که قبلاً از آن بی خبر بودهاید را یاد بگیرید و از آنها برای رسیدن به افکار و ذهنیت خلاق بهره ببرید.
موانع تفکر خلاق
برخی از رفتارها و روشهای فکر کردن وجود دارند که میتوانند قدرت تفکر خلاقانه را از شما سلب کنند. این گونه از رفتارها خللی هستند که راه رسیدن به افکار و ذهنیت خلاق را هم سد میکنند. برای مثال تمامی افرادی که مدام فکر میکنند که حق با آنها است، عادت میکنند که تفکر خود را چه درست باشد و چه غلط، درست جلوه دهند و از موهبات تفکر خلاقانه هم برخوردار نشوند. اغلب افرادی که باهوش هستند، با این مانع مواجه خواهند شد. از سوی دیگر، اگر شما منفی نگر باشید و همواره به غیر ممکنها فکر کنید، بدون شک کاری را هم پیش نخواهید برد. پس همواره باید فکر کنید که ایدههای موجود در ذهن شما قابل دستیابی هستند تا شیرینی رسیدن به آنچه که میخواهید را بچشید.
نکتهی مهم دیگری که وجود دارد این است که خیلی از افراد به جای این که خلاقانه فکر کنند و باور داشته باشند که میتوانند در زمینه برطرف کردن هر گونه مشکلی به بهترین شکل ممکن تصمیم گیری کنند، بر این باور هستند که نمیتوانند خلاق باشند. مسلما کسی هم که چنین باوری داشته باشد، باور خود را با حقیقت پیوند داده و از تفکر آن هم به شکل خلاق خودداری میکنند. اگر شما باور کنید که خلاق هستید، خود را تشویق میکنید و در نهایت به آن چیزی که میخواهید، میرسید.
کلام پایانی
ما در این مطلب در مورد تفکر خلاقانه با شما صحبت کردیم. امروزه خیلی از افراد به دنبال این هستند که افکار و ذهنیت خلاق را در خود پرورش دهند و به فردی نابغه تبدیل شوند. برای این کار شما ابتدا باید موانعی که بر سر راهتان وجود دارند را بشناسید و سپس با توجه به راهکارهای رسیدن به تفکر خلاقانه، قدم به قدم در این مشیر پیش بروید. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشند.